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Evaluation of the prevalence of stomach ulcers in slaughtered pigs in a Swiss abattoir
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English
Evaluation of the prevalence of stomach ulcers in slaughtered pigs in a Swiss abattoirThe development of gastric ulcers in pigs has various reasons. In Switzerland, the last survey on the prevalence of gastric ulcers and possible risk factors was performed in 2005. We aimed to reassess gastric ulcers prevalence today, in 2021. A total of 1005 stomachs from fattening pigs from 136 batches and around 87 herds were evaluated at a Swiss abattoir. The Pars oesophagea of the stomach was scored from 0=healthy to 10=severe ulceration and strictures. Scores were compared between pigs produced under the labels «Integrierte Produktion Schweiz» (IPS, n=242 stomachs, 18 farms) and «Qualitätsmanagement-Schweizerfleisch» (QM, n=649, 58 farms) and others (n=114). The results showed a prevalence of 27,2 % mild mucosal changes (Scores 1–3), 14,9 % moderate mucosal changes (Scores 4–6) and 19,1 % severe mucosal changes (Scores 7–10). Only 38,8 % of the stomachs were rated 0 and thus considered healthy. Compared to the results from 2005, there is no difference concerning the lowest scores (0–2) and the highest scores (9–10). However, there was a shift from the medium scores (3–4) to higher scores (5–8). Stomach scores turned out to be herd specific. There were differences (p < 0,01) between labels, indicating that IPS pigs had less affected stomachs. Stomachs that were empty at slaughter showed higher scores (p < 0,001). The mean carcass weight of the pigs in the slaughter groups was negatively correlated (p < 0,05) to their median stomach score. Confiscations were not related to stomach scores. The results suggest that pig stomach health has not improved since 2005. The differences between labels seem to have resulted from different regulations prescribing a minimum particle size of enrichment material in IPS. The reasons for gastric ulcer development, including those on the individual herd within label, still have to be further clarified in order to allow targeted countermeasures. Given apparent farm-specificity, scoring of a limited number of stomachs per herd during the slaughter process could facilitate the establishment of a feedback scheme.
Keywords: gastric mucosa, pork, stomach health, welfare, husbandry
Deutsch
Prävalenz von Magengeschwüren bei geschlachteten Schweinen in einem Schweizer SchlachthofDie Entstehung von Magengeschwüren bei Schweinen hat verschiedene Gründe. In der Schweiz wurde die letzte Erhebung zur Prävalenz von Magengeschwüren und möglichen Risikofaktoren im Jahr 2005 durchgeführt. Heute, 2021, bewerteten wir die Prävalenz von Magengeschwüren neu. In einem Schweizer Schlachthof wurden 1005 Mägen von Mastschweinen aus 136 Chargen und rund 87 Beständen beurteilt. Die Pars oesophagea des Magens wurde von 0 = gesund bis 10 = schwere Ulzerationen und Strikturen bewertet. Die Bewertungen der Schweinemägen wurde zwischen den Labels «Integrierte Produktion Schweiz» (IPS, n=242 Mägen, 18 Betriebe) und «Qualitätsmanagement-Schweizerfleisch» (QM, n=649, 58 Betriebe) und anderen (n=114) verglichen. Die Untersuchungen zeigten eine Prävalenz von 27,2 % leichten Schleimhautveränderungen (Bewertungen 1–3), 14,9 % moderaten Schleimhautveränderungen (Bewertungen 4–6) und 19,1 % schweren Schleimhautveränderungen (Bewertungen 7–10). Nur 38,8 % der Mägen wurden mit 0 bewertet und gelten somit als gesund. Im Vergleich zu den Ergebnissen von 2005 gibt es keinen Unterschied zwischen den niedrigsten Werten (0–2) und den höchsten Werten (9–10). Allerdings gab es eine Verschiebung von den mittleren Werten (3–4) zu höheren Werten (5–8). Die Magenwerte erwiesen sich als herdenspezifisch. Zwischen den Labels gab es Unterschiede (p < 0,01) mit dem Hinweis, dass IPS-Schweine weniger betroffene Mägen hatten. Mägen, die bei der Schlachtung leer waren, zeigten höhere Werte (p < 0,001). Das mittlere Schlachtkörpergewicht war negativ korreliert (p < 0,05) mit ihrem mittleren Magenwert. Es bestand kein Zusammenhang zwischen Magenwerten und Beschlagnahmungen. Die Ergebnisse zeigen, dass sich die Magengesundheit von Schweinen seit 2005 nicht verbessert hat. Die Unterschiede zwischen den Labels könnten auf unterschiedliche Vorschriften der Mindestpartikelgrösse der Verhaltenanreicherungsmaterialien in der IPS zurückzuführen sein. Um prophylaktische Massnahmen zu ermöglichen, sollten in den einzelnen Herden innerhalb der Labels die Gründe für die Entstehung von Magengeschwüren weiter abgeklärt werden. Während des Schlachtprozesses könnte eine Untersuchung einer begrenzten Anzahl Mägen pro Herde die Einrichtung eines Feedback-Systems ermöglichen.
Schlüsselwörter: Magenschleimhaut, Schweinefleisch, Magengesundheit, Tierschutz, Tierhaltung
Français
Évaluation de la prévalence des ulcères gastriques chez les porcs abattus dans un abattoir suisseLe développement d’ulcères gastriques chez les porcs a des causes diverses. En Suisse, la dernière enquête sur la prévalence des ulcères gastriques et les facteurs de risque possibles a été réalisée en 2005. Nous avons voulu réévaluer la prévalence des ulcères gastriques en 2021. Un total de 1005 estomacs de porcs d’engraissement provenant de 136 lots et d’environ 87 troupeaux ont été évalués dans un abattoir suisse. La Pars œsophagea de l’estomac a été notée de 0=sain à 10=ulcérations et sténoses sévères. Les scores ont été comparés entre les porcs produits sous les labels «Production Intégrée Suisse» (IPS, n=242 estomacs, 18 exploitations) et «Assurance Qualité Viande Suisse» (QM, n=649, 58 exploitations) et les autres (n=114). Les résultats ont montré une prévalence de 27,2 % de modifications muqueuses légères (scores 1–3), 14,9 % de modifications muqueuses modérées (scores 4–6) et 19,1 % de modifications muqueuses sévères (scores 7–10). Seuls 38,8 % des estomacs ont été classés 0 et donc considérés comme sains. Par rapport aux résultats de 2005, il n’y a pas de différence entre les scores les plus bas (0–2) et les scores les plus élevés (9–10). Cependant, on constate un glissement des scores moyens (3–4) vers les scores plus élevés (5–8). Les scores d’estomac se sont avérés être spécifiques au troupeau. Il y avait des différences (p < 0,01) entre les étiquettes, indiquant que les porcs IPS avaient des estomacs moins affectés. Les estomacs qui étaient vides à l’abattage présentaient des scores plus élevés (p < 0,001). Le poids moyen de la carcasse des porcs dans les groupes d’abattage était négativement corrélé (p < 0,05) à leur score gastrique médian. Les confiscations n’étaient pas liées aux scores gastriques. Les résultats suggèrent que la santé de l’estomac des porcs ne s’est pas améliorée depuis 2005. Les différences entre les labels semblent résulter de réglementations différentes prescrivant une taille minimale des particules de matériau d’enrichissement dans les IPS. Les raisons de l’apparition d’ulcères gastriques, y compris celles concernant un lot individuel au sein d’un label, doivent encore être clarifiées afin de permettre des contre-mesures ciblées. Étant donné l’apparente spécificité des exploitations, la notation d’un nombre limité d’estomacs par troupeau au cours du processus d’abattage pourrait faciliter l’établissement d’un système de retour d’information.
Mots-clés: muqueuse gastrique, porc, santé de l'estomac, bien-être, élevage
Italiano
La prevalenza delle ulcere gastriche nei maiali macellati in un macello svizzeroVi sono vari motivi che spiegano lo sviluppo delle ulcere gastriche nei maiali. In Svizzera, nel 2005 è stata effettuata l’ultima indagine sulla prevalenza delle ulcere gastriche e sui possibili fattori di rischio. In questo studio del 2021, abbiamo rivalutato la prevalenza delle ulcere gastriche. In un macello svizzero, sono stati esaminati 1005 stomaci di maiali da ingrasso provenienti da 136 lotti e circa 87 mandrie. La Pars oesophagea dello stomaco è stata valutata da 0 = sana a 10 = grave ulcerazione e stenosi. Le valutazioni degli stomaci dei suini sono state confrontate tra i marchi Integrated Production Switzerland (IPS, n=242 stomaci, 18 aziende), Quality Management Swiss Meat (QM, n=649, 58 aziende) e altre (n=114). I risultati hanno rilevato una prevalenza del 27,2 % di lievi modifiche della mucosa (punteggio 1–3), del 14,9 % di moderate modifiche della mucosa (punteggio 4–6) e del 19,1 % di gravi modifiche della mucosa (punteggio 7–10). Solo il 38,8 % degli stomaci è stato valutato 0 e quindi considerato sano. Rispetto ai risultati del 2005, non c’è differenza tra i punteggi più bassi (0–2) e quelli più alti (9–10). Tuttavia, c’è stata una variazione dai punteggi medi (3–4) ai punteggi più alti (5–8). I punteggi dello stomaco hanno dimostrato di essere specifici alle mandrie. Si sono rilevate differenze tra i marchi (p < 0,01) questo segnala che i maiali IPS avevano gli stomaci meno affetti. Gli stomaci che erano vuoti al momento della macellazione hanno mostrato valori più alti (p < 0,001). Il peso medio della carcassa era negativamente correlato (p < 0,05) al loro punteggio medio dello stomaco. Non si è trovata nessuna correlazione tra i valori dello stomaco e le confische. I risultati mostrano che la salute dello stomaco dei maiali non è migliorata dal 2005. Le differenze tra i marchi potrebbero essere dovute ai diversi regolamenti della dimensione minima dei materiali di arricchimento comportamentale nell’IPS. Per consentire misure profilattiche mirate, le ragioni dello sviluppo delle ulcere gastriche dovrebbero essere ulteriormente chiarite includendo quelle delle singole mandrie all’interno dei marchi. Visto la chiara specificità, durante il processo di macellazione, il punteggio di un numero limitato di stomaci per mandria potrebbe facilitare la creazione di un sistema di feedback.
Parole chiavi: Mucosa gastrica, maiale, salute dello stomaco, benessere degli animali, zootecnia