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Antimicrobial susceptibility of Brachyspira hyodysenteriae in Switzerland
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English
Antimicrobial susceptibility of Brachyspira hyodysenteriae in SwitzerlandBrachyspira (B.) hyodysenteriae is the causative agent of swine dysentery (SD), a severe mucohaemorrhagic diarrheal disease in pigs worldwide. So far, the antimicrobial susceptibility patterns of B. hyodysenteriae in Switzerland have not been investigated. Therefore, a panel of 30 porcine B. hyodysenteriae isolates were tested against 6 antimicrobial agents by using the VetMIC Brachy panel, a broth microdilution test. Tiamulin and valnemulin showed high antimicrobial activity inhibiting all isolates at low concentrations. The susceptibility testing of doxycycline revealed values from ≤0.25 μg/ ml (47%) to 2 μg/ml (10%). The MIC values of lincomycin ranged between ≤0.5 μg/ml (30%) and 32 μg/ml (43%). For tylosin, 57% of the isolates could not be inhibited at the highest concentration of ≥128 μg/ml. The MIC values for tylvalosin were between ≤0.25 μg/ml (10%) and 8 μg/ml (20%). These findings reveal Switzerland’s favourable situation compared to other European countries. Above all, tiamulin and valnemulin are still effective antimicrobial agents and can be further used for the treatment of SD.
Keywords: Brachyspira hyodysenteriae, antimicrobial susceptibility testing, resistance, swine dysentery, Switzerland
Deutsch
Antimikrobielle Empfindlichkeit von Brachyspira hyodysenteriae in der SchweizBrachyspira (B.) hyodysenteriae ist der Erreger der Schweinedysenterie (SD), einer schweren mukohämorrhagischen Durchfallerkrankung bei Schweinen weltweit. Bisher ist das Empfindlichkeitsmuster von B. hyodysenteriae gegenüber Antibiotika in der Schweiz nicht untersucht worden. Daher wurde eine Auswahl von 30 porzinen B. hyodysenteriae Isolaten auf ihre Empfindlichkeit gegenüber 6 antimikrobiellen Wirkstoffen mittels VetMIC Brachy panel, einem Mikrodilutionstest, getestet. Tiamulin und Valnemulin zeigten eine starke antimikrobielle Aktivität und hemmten alle Isolate bei niedrigen Konzentrationen. Die Empfindlichkeitsprüfung von Doxycyclin ergab Werte von ≤0.25 μg/ml (47%) bis 2 μg/ml (10%). Die MHK-Werte von Lincomycin reichten von ≤0.5 μg/ml (30%) bis 32 μg/ml (43%). Für Tylosin konnten 57% der Isolate nicht bei der höchsten Konzentration von ≥128 μg/ml gehemmt werden. Die MHK-Werte für Tylvalosin lagen zwischen ≤0.25 μg/ml (10%) und 8 μg/ml (20%). Diese Befunde zeigen die günstige Situation der Schweiz verglichen mit anderen europäischen Ländern. Besonders Tiamulin und Valnemulin sind noch wirksame antimikrobielle Substanzen, die weiterhin für die Behandlung von SD eingesetzt werden können.
Schlüsselwörter: Brachyspira hyodysenteriae, Empfindlichkeitsprüfung, Resistenz, Schweinedysenterie, Schweiz
Français
Sensibilité antimicrobienne de Brachyspira hyodysenteriae en SuisseBrachyspira (B.) hyodysenteriae est l’agent de la dysenterie porcine, une affection diarrhéique muco-hémorragique grave des porcs connue dans le monde entier. Jusqu’à ce jour, la sensibilité aux antibiotiques B. hyodysenteriae n’avait pas été étudiée en Suisse. C’est pour cela qu’on a examiné, au moyen du test de micro dilution VetMIC Brachy panel, un choix de 30 isolats porcins de B. hyodysenteriae quant à leur sensibilité face à 6 substances antimicrobiennes. La Tiamuline et la Valnémuline ont montré une activité antimicrobienne élevée, bloquant tous les isolats à de faibles concentrations. Les tests de sensibilité vis-à-vis de la Doxycilline ont donné des valeurs comprises entre ≤0.25 µg/ml (47%) et 2 µg/ml (10%). Les valeurs de CMI de la Lincomycine variaient entre ≤0.5 µg/ml (30%) et 32 µg/ml (43%). Avec la Tylosine, 57% des isolats n’ont pas pu être bloqués avec la concentration la plus élevée de ≥128 µg/ml. Les valeurs de CMI pour la Tylvalosine se situaient entre ≤0.25 µg/ml (10%) et 8 µg/ml (20%). Ces résultats montrent que la situation suisse est favorable en regard d’autres pays européens. La Tiamuline et la Valnémuline en particulier restent des substances antimicrobiennes efficaces qui peuvent continuer à être utiliser pour lutter contre la dysenterie porcine.
Italiano
Sensibilità antimicrobica della Brachyspira hyodysenteriae in SvizzeraLa Brachyspira (B.) hyodysenteriae è l’agente eziologico della dissenteria dei suini (SD), una grave malattia diarroica muco-emorragica nei suini in tutto il mondo. Finora, il modello di sensibilità di B. hyodysenteriae verso gli antibiotici non è ancora stato analizzato in Svizzera. Pertanto, una selezione di 30 suini con isolati di B. hyodysenteriae sono stati testati per la loro sensibilità a 6 principi attivi antimicrobici dal pannello VetMIC Brachy, un test di microdiluizione. Tiamulina e valnemulina erano caratterizzate da una forte attività antimicrobica e hanno inibito tutti gli isolati a basse concentrazioni. Il test di sensibilità della doxiciclina ha dato valori da ≤0.25 g/ml (47%) a 2 ug/ml (10%). I valori di MIC della lincomicina si situavano da ≤0.5 g/ml (30%) a 32 ug/ml (43%). Per la tilosina non si è potuto inibire il 57% degli isolati alla più alta concentrazione di ≥128 ug/ml. I valori di MIC della tilvalosina si situavano da ≤0.25 g/ml (10%) a 8 ug/ml (20%). Questi risultati dimostrano la situazione favorevole della Svizzera rispetto ad altri Paesi europei. Particolarmente la tiamulina e la valnemulina sono ancora sostanze antimicrobiche efficaci che possono continuare ad essere utilizzate per il trattamento della SD.