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Listeria monocytogenes infection in ruminants: Is there a link to the environment, food and human health? A review

J. Walland1, J. Lauper2, J. Frey3, R. Imhof4, R. Stephan5, T. Seuberlich1, A. Oevermann1
1Division of Neurological Sciences, NeuroCenter, Department of Clinical Research and Veterinary Public Health, Vetsuisse Faculty, University of Berne, Switzerland, 2Clinic for Ruminants, Vetsuisse Faculty, University of Bern, 3Institute of Veterinary Pathology, Vetsuisse Faculty, University of Zurich, 4Agroscope ILM, Bern, Switzerland, 5Institute for Food Safety and Hygiene, Vetsuisse Faculty, University of Zurich

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Abstracts: English - Deutsch - Français - Italiano

English

Listeria monocytogenes infection in ruminants: Is there a link to the environment, food and human health? A review

Listeria (L.) monocytogenes is widely distributed in the environment, but also has the ability to cause serious invasive disease in ruminants and humans. This review provides an overview of listeriosis in ruminants and discusses our insufficient understanding of reservoirs and possible cycling of L. monocytogenes between animal and human hosts, food and the environment. It indicates gaps in our knowledge of the role of genetic subtypes in L. monocytogenes ecology and virulence as well as risk factors, in vivo diagnostics and pathogenesis of listeriosis in ruminants. Filling these gaps will contribute to improving the control of L. monocytogenes and enhancing disease prevention. As the prevalence of listeriosis in ruminants in Switzerland is likely to be underestimated, propositions concerning improvement options for surveillance of listeriosis in ruminants are provided.

Keywords: listeriosis, subtypes, ecology, virulence, surveillance

Deutsch

Listeria monocytogenes Infektion bei Wiederkäuern: Besteht eine Verbindung zur Kontamination von Umwelt und Lebensmitteln und zur menschlichen Gesundheit? Eine Übersicht

Listeria (L.) monocytogenes ist ein weit verbreiteter Umweltkeim, kann jedoch im Falle einer Infektion eine schwere invasive Erkrankung bei Mensch und Wiederkäuer hervorrufen. Dieser Artikel gibt eine Übersicht über die Listeriose beim Wiederkäuer und diskutiert gegenwärtige Wissenslücken bezüglich Reservoirs von L. monocytogenes und dessen mögliche Übertragung zwischen Tier, Mensch, Lebensmittel und der Umwelt. Die Rolle von genetischen Subtypen in der Ökologie und Virulenz von L. monocytogenes ist bisher nur wenig geklärt und die derzeitige Kenntnis von Risikofaktoren, in vivo Diagnostik und Pathogenese von L. monocytogenes bei Wiederkäuern ist ungenügend. Um die Kontrolle von L. monocytogenes im Sinne der Krankheitsprävention zu verbessern, wird es in Zukunft wichtig sein, diese Wissenslücken zu schliessen. Die angegebenen Verbesserungsvorschläge für die Krankheitsüberwachung haben zum Ziel, die Abschätzung der Prävalenz der Listeriose beim Wiederkäuer zu optimieren, da diese momentan mit hoher Wahrscheinlichkeit unterschätzt wird.

Schlüsselwörter: Listeriose, Subtypen, Ökologie, Virulenz, Überwachung

Français

Infections à Listeria monocytogenes chez les ruminants: existe-t-il un lien avec la contamination de l’environnement et des denrées alimentaires et avec la santé humaine?

Listeria (L.) monocytogenes est un germe largement répandu dans l’environnement, qui peut toutefois, en cas d’infection, causer une maladie grave chez l’homme et les ruminants. Le présent article donne une vision générale de la listériose chez les ruminants et discute des actuelles lacunes de connaissances en ce qui concerne les réservoirs de L. monocytogenes et la possible transmission de ce germe entre les animaux, l’homme, les aliments et l’environnement. Le rôle de sous-types génétiques de L. monocytogenes dans l’écologie et la virulence de ce germe n’est pour l’instant que peu éclairci et les connaissances actuelles des facteurs de risque, du diagnostic in vivo et de la pathogénèse d’une infection à L. monocytogeses chez les ruminants sont insuffisantes. Il est important, pour améliorer le contrôle de L. monocytogenes en vue de la prévention de la maladie, de combler ces lacunes. Les présentes propositions d’améliorations en matière de surveillance de la maladie ont pour but d’optimiser l’estimation de la prévalence de la listériose chez les ruminants, cette prévalence étant actuellement très vraisemblablement sous-estimée.

Italiano

Infezione nei ruminanti da Listeria monocytogenes: sussiste un collegamento di contaminazione dell’ambiente, degli alimenti e della salute umana?

La Listeria (L.) monocytogenes è un germe molto diffuso nell'ambiente che, in caso di infezione, può causare gravi malattie invasive negli esseri umani e nei ruminanti. Questo articolo vuole fornire una panoramica sulla listeriosi nei ruminanti e mettere in evidenza certe lacune delle conoscenze attuali sul serbatoio naturale della L. monocytogenes e della sua possibile trasmissione tra animali, esseri umani, cibo e ambiente. Il ruolo dei sottotipi genetici nell'ecologia e la virulenza della L. monocytogenes finora non è stato ancora chiarito e le attuali conoscenze dei fattori di rischio della diagnosi in vivo e della patogenesi della L. monocytogenes nei ruminanti sono insufficienti. Per migliorare il controllo della L. monocytogenes in termini di prevenzione, sarà importante in futuro colmare le lacune conoscitive. I suggerimenti di cui sopra per il miglioramento della sorveglianza delle malattie, devono avere come obiettivo di ottimizzare la stima della prevalenza della listeriosi nei ruminanti, poiché attualmente essa viene probabilmente molto sottovalutata.