Journal Schweiz Arch Tierheilkd  
Verlag GST  
Heft Band 151, Heft 2,
Februar 2009
 
Thema Immunisierung gegen GnRH  
ISSN (print) 0036-7281  
ISSN (online) 1664-2848  
online seit 01 Februar 2009  
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Wissenschaft | Science

Changes in body weight, hematology and serum chemistry in captive plains viscachas (Lagostomus maximus) with presumptive diabetes type II after a diet change

C. J. Wenker1, M. Clauss2, D. Besselmann2, W. J. Streich3, H. Lutz4
1Zoo Basel, Basel, Switzerland, 2Clinic for Zoo Animals, Exotic Pets and Wildlife, University of Zurich, 3Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research (IZW), Berlin, 4Clinical Laboratory, Vetsuisse Faculty, University of Zurich

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Abstracts: English - Deutsch - Français - Italiano

English

Changes in body weight, hematology and serum chemistry in captive plains viscachas (Lagostomus maximus) with presumptive diabetes type II after a diet change

We report body weights (BW) and blood and serum analyses for 6 fully mature and 8 not-yet-mature captive plains viscachas before and 3, 6 and 9 months after switching from a low-fiber, high-energy diet to a high-fiber, low-energy diet. Initially, body weights, serum glucose, fructosamine and cholesterol levels were above the reference range in the fully mature animals. Furthermore, 4 of these animals had bilateral cataracts. After the diet change, these parameters dropped into the reference range. However, 9 months later, a slightly increased BW became evident again. The findings are consistent with a type II diabetes mellitus and underline the importance of dietary prevention.

Keywords: hematology,blood chemistry,diabetes,cataract,rodent

Deutsch


Es wird über Veränderungen in Körpergewicht (KG), Hämatologie und Serologie bei 6 voll ausgewachsenen und 8 noch nicht ausgewachsenen Viscachas, vor – und 3, 6, und 9 Monate nach – einem Futterwechsel von einer faserarmen, energiereichen – auf eine faserreiche, energiearme Futterration berichtet. Zuerst lagen bei den adulten Tieren das Körpergewicht (KG) sowie die Serumwerte von Glucose, Fructosamin und Cholesterolwerten oberhalb des Referenzbereiches; zusätzlich zeigten 4 dieser Tiere bilateral Katarakte. Nach der Futterumstellung sanken diese Parameter in die Referenzbereiche. Neun Monate später allerdings stieg das KG wieder leicht an. Die Befunde deuten auf einen Typ II Diabetes hin und unterstreichen die Bedeutung einer diätetischen Prävention.

Schlüsselwörter: Hämatologie,Serologie,Diabetes,Katarakt,Nager

Français


On rapporte les modifications du poids, de l’hématologie et de la sérologie chez 6 viscaches ayant terminés leur croissance et 8 encore en croissance avant ainsi que 3, 6 et 9 mois après un changement alimentaire passant d’une nourriture pauvre en fibre et riche en énergie à une nourriture riche en fibre et pauvre en énergie. A l’origine, chez les animaux adultes, le poids ainsi que les valeurs sériques de glucose, de fructosamine et de cholestérol étaient supérieures aux valeurs de référence. En outre, 4 de ces animaux présentaient une cataracte bilatérale. Après le changement d’alimentation, ces paramètres sont retournés à la normale. Toutefois, 9 mois plus tard, le poids augmentait à nouveau légèrement. Ces constatations évoquent un diabète de type II et soulignent l’importance d’une prévention diététique.

Italiano


Si presentano qui di seguito le variazioni di peso corporeo, ematologia e sierologia, dopo un cambiamento di regime alimentare, in 6 viscacce adulte e 8 non ancora adulte durante 3,6, e 9 mesi le quali sono passate da una razione di alimenti povera di fibre ma ricca di energia ad una ricca di fibre e povera di energia. Dapprima, negli animali adulti, il peso corporeo e i valori sierologici del glucosio, fruttosamina e colesterolo sono rimasti al di sopra dei limiti di referenza e 4 animali mostravano una cataratta bilaterale. Dopo il cambiamento di regime alimentare e sempre in rapporto ai limiti di referenza, questi parametri diminuirono. Tuttavia nove mesi dopo vi si è notato un leggero aumento del peso corporeo. I risultati che indicano un diabete di tipo II sottolineano l’importanza della prevenzione dietetica.

 
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