Science
Occurrence of blackleg and current preventive measures against outbreaks in the Canton of Bern
Download full text:
English
Occurrence of blackleg and current preventive measures against outbreaks in the Canton of BernBlackleg is an acute, lethal, infectious disease caused by Clostridium chauvoei. It affects mainly cattle and is characterized by severe necrohemorrhagic myositis and myocarditis. While the disease has caused substantial economic losses in the past, the number of diseased cattle has been decreasing in the last 30 years. Subsequently, the status of blackleg has been officially changed in Switzerland and the disease is no longer reportable since 2022. Considering the potential persistence of C. chauvoei spores in the environment, blackleg may however still be prevalent in certain areas of the Canton of Bern, an important and large agricultural region of Switzerland. In this study, we evaluated both the spatio-temporal distribution of blackleg from 1992–2023 and the currently implemented prophylactic measurements used by veterinarians in the risk areas of the Canton of Bern. Our results show that most of the cases occurred in areas still defined as risk areas by the Cantonal Veterinary Office, however some occurred in areas no longer listed as risk areas since 2020. In parallel, veterinarians reported suspected cases in recent years as well as a decreased acceptance of vaccination by farmers in risk areas. The combination of lack of blackleg monitoring, reduced disease awareness, decreasing willingness of farmers to vaccinate and the long environmental persistence of C. chauvoei spores represent a risk for reoccurrence of the disease. Veterinarians practicing in once affected areas, in the Canton of Bern and elsewhere in Switzerland, should be aware of this and act accordingly once blackleg outbreaks are suspected.
Keywords: Blackleg, Canton of Bern, cattle, Clostridium chauvoei, risk area, vaccine acceptance
Deutsch
Auftreten von Rauschbrand und aktuelle Präventionsmassnahmen gegen Ausbrüche im Kanton BernRauschbrand ist eine akute, tödlich verlaufende Infektionskrankheit, die durch Clostridium chauvoei verursacht wird. Sie betrifft hauptsächlich Rinder und ist durch schwere nekrohämorrhagische Myositis und Myokarditis gekennzeichnet. Während die Krankheit in der Vergangenheit erhebliche wirtschaftliche Verluste verursachte, ist die Zahl der erkrankten Rinder in den letzten 30 Jahren zurückgegangen. Daraufhin wurde der Seuchenstatus von Rauschbrand in der Schweiz offiziell geändert und die Krankheit ist seit 2022 nicht mehr meldepflichtig. Angesichts der möglichen Persistenz von C. chauvoei-Sporen in der Umwelt kann Rauschbrand in bestimmten Gebieten des Kantons Bern, einer wichtigen und grossen Agrarregion der Schweiz, jedoch weiterhin auftreten. In dieser Studie haben wir die epidemiologischen Daten zu Rauschbrand von 1992–2023 und die aktuell durchgeführten prophylaktischen Massnahmen der Tierärzte in den Risikogebieten des Kantons Bern ausgewertet. Unsere Ergebnisse zeigen, dass die meisten Fälle in Gebieten auftraten, die vom kantonalen Veterinäramt weiterhin als Risikogebiete eingestuft wurden. Jedoch wurden auch vereinzelt Rauschbranderkrankungen in Gebieten, die seit 2020 nicht mehr als Risikogebiete eingestuft sind, diagnostiziert. Gleichzeitig meldeten Tierärzte in den letzten Jahren Verdachtsfälle sowie eine verringerte Akzeptanz der Impfung bei Landwirten in Risikogebieten. Die Kombination aus fehlender Überwachung, vermindertem Seuchenbewusstseins, sinkender Impfbereitschaft der Landwirte und der langen Umweltpersistenz von C. chauvoei-Sporen stellt ein Risiko für ein erneutes Auftreten von Rauschbrand dar. Tierärzte, die in ehemals betroffenen Gebieten im Kanton Bern und anderswo in der Schweiz, praktizieren, sollten bei einem Verdacht auf Rauschbrand entsprechend handeln.
Schlüsselwörter: Rauschbrand, Kanton Bern, Rind, Clostridium chauvoei, Risikogebiet, Impfakzeptanz
Français
Présence du charbon symptomatique et mesures préventives actuelles contre les foyers dans le canton de BerneLe charbon symptomatique est une maladie infectieuse aiguë et mortelle causée par Clostridium chauvoei. Elle touche principalement les bovins et se caractérise par une myosite nécro-hémorragique et une myocardite graves. Bien que la maladie ait causé des pertes économiques considérables dans le passé, le nombre de bovins malades a diminué au cours des 30 dernières années. Par la suite, le statut du charbon symptomatique a été officiellement modifié en Suisse et la maladie n›est plus à déclarer depuis 2022. Compte tenu de la persistance potentielle des spores de C. chauvoei dans l’environnement, le charbon symptomatique pourrait toutefois être encore présente dans certaines zones du canton de Berne, une région agricole importante et étendue de la Suisse. Dans cette étude, nous avons évalué la distribution spatio-temporelle du charbon symptomatique de 1992 à 2023 et les mesures prophylactiques actuellement appliquées par les vétérinaires dans les zones à risque du canton de Berne. Nos résultats montrent que la plupart des cas se sont produits dans des zones toujours définies comme zones à risque par l’Office vétérinaire cantonal, mais que certains se sont produits dans des zones qui ne sont plus répertoriées comme zones à risque depuis 2020. Parallèlement, les vétérinaires ont signalé des cas suspects au cours des dernières années ainsi qu’une diminution de l’acceptation de la vaccination par les agriculteurs dans les zones à risque. La combinaison du manque de surveillance du charbon symptomatique, de la méconnaissance de la maladie, de la diminution de la volonté des agriculteurs de vacciner et de la longue persistance des spores de C. chauvoei dans l’environnement représente un risque de réapparition de la maladie. Les vétérinaires qui pratiquent dans les zones anciennement touchées, dans le canton de Berne et ailleurs en Suisse, devraient en être conscients et agir en conséquence lorsque des foyers de charbon symptomatique sont suspectés.
Mots-clés: charbon symptomatique, canton de Berne, bovins, Clostridium chauvoei, zone à risque, acceptation du vaccin
Italiano
Diffusione del carbonchio sintomatico e attuali misure preventive di diffusione nel Canton BernaIl Carbonchio sintomatico è una malattia infettiva acuta e letale causata da Clostridium chauvoei. Colpisce principalmente il bestiame ed è caratterizzata da grave miosite e miocardite necroemorragica. Sebbene in passato la malattia abbia causato ingenti perdite economiche, negli ultimi 30 anni il numero dei bovini colpiti è diminuito. Di conseguenza, lo stato del carbonchio sintomatico è stato ufficialmente modificato in Svizzera e la malattia non è più soggetta a obbligo di notifica dal 2022. Tuttavia, considerando la potenziale persistenza delle spore di C. chauvoei nell’ambiente, il carbonchio sintomatico potrebbe essere ancora prevalente in alcune parti del Canton Berna, una regione agricola importante e vasta della Svizzera. In questo studio, abbiamo valutato sia la distribuzione spazio-temporale del carbonchio sintomatico nel periodo tra il 1992 e il 2023, sia le misure profilattiche attualmente adottate dai veterinari nelle aree a rischio del Canton Berna. I nostri risultati mostrano che la maggior parte dei casi si è verificata in aree ancora definite a rischio dall’Ufficio Veterinario Cantonale, mentre alcuni casi si sono verificati in aree che dal 2020 non sono più elencate come tali. Parallelamente, i veterinari hanno segnalato casi sospetti negli ultimi anni e una ridotta accettazione della vaccinazione da parte degli allevatori nelle zone a rischio. Purtroppo, la combinazione tra l’assenza di monitoraggio del carbonchio sintomatico, la ridotta consapevolezza della malattia, la diminuzione della disponibilità degli allevatori a vaccinare gli animali e la lunga persistenza ambientale delle spore di C. chauvoei rappresentano un rischio per la ricomparsa della malattia. I veterinari che operano nelle aree precedentemente colpite, nel Canton Berna e altrove in Svizzera, dovrebbero esserne consapevoli e agire di conseguenza in caso di sospetti focolai di carbonchio sintomatico.
Parole chiavi: Carbonchio sintomatico, Canton Berna, bestiame, Clostridium chauvoei, area a rischio, accettazione del vaccino