Journal Schweiz Arch Tierheilkd  
Verlag GST  
Heft Band 162, Heft 11,
novembre 2020
 
ISSN (print) 0036-7281  
ISSN (online) 1664-2848  
online seit 02 novembre 2020  
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Science

Risk factors for tail lesions in undocked fattening pigs reared on Swiss farms

A. Sell1, B. Vidondo2, B. Wechsler1, J.B. Burla1, H. Nathues3
1Federal Food Safety and Veterinary Office, Centre for Proper Housing of Ruminants and Pigs, Switzerland, 2Veterinary Public Health Institute, Vetsuisse Faculty, University of Bern, 3Clinic for Swine, Vetsuisse Faculty, University of Bern

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Abstracts: English - Deutsch - Français - Italiano

English

Risk factors for tail lesions in undocked fattening pigs reared on Swiss farms

Tail lesions caused by tail biting are a major welfare and economic concern in fattening pigs. The aims of this study were to describe the prevalence and incidence of tail lesions in undocked pigs on individual animal level during the fattening period, to elucidate potential risk factors associated with tail lesions, and to describe the stockpersons’ attitudes towards tail biting on Swiss farms. Thirty-eight farms were visited three times during the fattening period (beginning, mid-point, end). During each farm visit, tail lesions were scored on 30–126 individually marked pigs per farm (total: 2209 pigs), information on potential risk factors for tail lesions was recorded, and a standardized interview with the farmer was conducted to explore his/her opinion on tail biting. Potential risk factors were defined by indices when adequate, and their influence on the occurrence of tail lesions was analyzed using mixed effects logistic regression models. During the first and the second half of the fattening period, on average 14,1 and 15,4 pigs, respectively, out of 100 developed new tail lesions or aggravation of old lesions. The risk for new or aggravated tail lesions increased with higher scores for a «disease index» and with increasing group size, and it decreased with higher space allowances and with restrictive compared with ad libitum feeding. The prevalence of tail lesions on arrival was not associated with the incidence of tail lesions in the first and the second half of the fattening period, neither at farm level nor at pen level. In the interviews, farmers expressed their interest in getting professional advice on how to reduce tail biting on their farms. In conclusion, our study identified several risk factors for tail lesions in undocked fattening pigs indicating that the incidence of tail lesions could be reduced by improving animal health and housing conditions.

Keywords: attitude of stockperson, fattening pig, risk factor, tail biting

Deutsch

Risikofaktoren von Schwanz­verletzungen bei nicht-coupierten Mastschweinen in Schweizer Schweinebeständen

Schwanzverletzungen durch Schwanzbeissen sind ein grosses Tierschutz- und wirtschaftliches Problem bei Mastschweinen. Ziel dieser Studie war es, die Prävalenz und Inzidenz von Schwanzverletzungen bei nicht-coupierten Schweinen während der Mast zu beschreiben, mögliche Risikofaktoren im Zusammenhang mit Schwanzverletzungen aufzuklären und die Haltung der Schweinehalter gegenüber Schwanzbeissen in Schweizer Zuchtbeständen zu beschreiben. Achtunddreissig Bestände wurden während der Mastperiode dreimal untersucht (Anfang, Mitte, Ende). Während jeder Bestandsuntersuchung wurden Schwanzverletzungen an 30–126 individuell markierten Schweinen pro Bestand (insgesamt: 2209 Schweine) bewertet, Informationen zu potenziellen Risikofaktoren für Schwanzverletzungen aufgezeichnet und eine standardisierte Befragung der Landwirte durchgeführt, um seine/ihre Meinung zum Schwanzbeissen zu untersuchen. Potenzielle Risikofaktoren wurden durch Indizes definiert. Ihr Einfluss auf das Auftreten von Schwanzläsionen wurde unter Verwendung eines gemischten logistischen Regressionsmodell analysiert. Während der ersten und zweiten Hälfte der Mast entwickelten durchschnittlich 14,1 bzw. 15,4 Schweine von 100 neue Schwanzverletzungen oder eine Verschlechterung alter Läsionen. Das Risiko für neue oder verschlechterte Schwanzläsionen stieg mit höheren Werten für einen «Krankheitsindex» und mit zunehmender Gruppengrösse, dagegen nahmen diese mit höheren Platzangeboten und mit restriktiver Fütterung im Vergleich zur ad-libitum-Fütterung ab. Die Prävalenz von Schwanzverletzungen war während der ersten oder zweiten Mastperiode weder auf Ebene der Bucht, noch auf Ebene des Bestandes abhängig vom Vorkommen etaiger Läsionen bei Ankunft. Während den Befragungen bekundeten die Landwirte ihr Interesse an professionellen Ratschlägen zur Reduzierung des Schwanzbeissens in ihren Betrieben. Zusammenfassend identifizierte unsere Studie mehrere Risikofaktoren für Schwanzverletzungen bei nicht-coupierten Mastschweinen, was darauf hinweist, dass die Inzidenz von Schwanzverletzungen durch Verbesserung der Tiergesundheit und der Haltungsbedingungen verringert werden könnte.

Schlüsselwörter: Einstellung der Halter, Mastschwein, Risikofaktor, Schwanzbeissen

Français

Facteurs de risque de lésions de la queue chez les porcs d’engraissement non écaudés dans des exploitations suisses

Les lésions de la queue causées par morsure sont un problème majeur de bien-être et d’économie chez les porcs d’engraissement. Les objectifs de cette étude étaient de décrire la prévalence et l’incidence des lésions de la queue pendant la période d’engraissement chez les porcs non écaudés au niveau de chaque animal, d’élucider les facteurs de risque potentiels associés aux lésions de la queue et de décrire les attitudes des éleveurs à l’égard des morsures de queue dans les exploitations suisses. Trente-huit exploitations ont été visitées trois fois pendant la période d’engraissement (début, mi-parcours, fin). Lors de chaque visite, les lésions de la queue ont été notées sur 30 à 126 porcs marqués individuellement par l’exploitant (total: 2209 porcs), des informations sur les facteurs de risque potentiels de lésions de la queue ont été enregistrées et un entretien standardisé avec l’éleveur a été mené pour connaitre son avis sur les morsures de queue. Les facteurs de risque potentiels ont été définis par des indices lorsqu’ils étaient adéquats et leur influence sur la survenue des lésions caudales a été analysée à l’aide de modèles de régression logistique à effets mixtes. Pendant la première et la deuxième moitié de la période d’engraissement, en moyenne 14,1 et 15,4 porcs, respectivement, sur 100 ont développé de nouvelles lésions de la queue ou une aggravation d’anciennes lésions. Le risque de nouvelles lésions de la queue ou d’aggravation augmentait avec des scores plus élevés pour un «indice de maladie» et avec l’augmentation de la taille du groupe et il diminuait avec des allocations d’espace plus élevées et avec une alimentation restrictive par rapport à l’alimentation à volonté. La prévalence des lésions de la queue à l’arrivée n’était pas associée à l’incidence des lésions de la queue dans la première et la seconde moitié de la période d’engraissement, ni au niveau de l’exploitation ni au niveau des boxes. Dans les entretiens, les agriculteurs ont exprimé leur intérêt à obtenir des conseils professionnels sur la façon de réduire les morsures de queue dans leurs exploitations. En conclusion, notre étude a identifié plusieurs facteurs de risque de lésions de la queue chez les porcs d’engraissement non écaudés indiquant que l’incidence des lésions de la queue pourrait être réduite en améliorant la santé animale et les conditions de logement.

Mots-clés: attitude de l’éleveur, porc d’engraissement, facteur de risque, morsure de la queue

Italiano

Fattori di rischio per le lesioni alla coda nei suini da ingrasso non sottoposti a caudotomia allevati nelle aziende agricole in Svizzera.

Le lesioni alla coda causate da morsicature sono una delle principali preoccupazioni in termini di benessere ed economia nei suini da ingrasso. Lo scopo di questo studio è di descrivere la prevalenza e l’incidenza delle lesioni alla coda nei suini non caudotomizzati per ogni singolo animale durante l’ingrasso per poter definire i potenziali fattori di rischio associati a tali lesioni e di descrivere l’atteggiamento degli allevatori nei confronti delle morsicature nelle aziende di allevamento in Svizzera. Trentotto aziende sono state visitate tre volte durante il periodo dell’ingrasso (all’inizio, a metà e alla fine). Durante ogni visita le lesioni alla coda sono state marcate su 30–126 suini per fattoria (in totale di 2209 suini), sono state raccolte informazioni sui potenziali fattori di rischio di tali lesioni alla coda ed è stata condotta un’intervista standardizzata con l’allevatore per determinare la sua opinione sulle morsicature alla coda. I potenziali fattori di rischio sono stati definiti da indici, se adeguati, e la loro influenza sulle occorrenze delle lesioni alla coda è stata analizzata utilizzando il modello di regressione logistica ad effetti misti. Durante il primo e il secondo periodo dell’ingrasso, in media 14,1 e 15,4 suini, su 100, hanno sviluppato rispettivamente nuove lesioni alla coda o aggravamento delle vecchie lesioni. Il rischio di nuove lesioni della coda o dell’aggravamento delle lesioni esistenti è aumentato con punteggi più alti per un «indice di malattia» e con l’aumento delle dimensioni del gruppo, ed è diminuito aumentando lo spazio a disposizione e con restrizioni rispetto all’alimentazione ad libitum. La prevalenza di lesioni alla coda alla fine non era associata all’incidenza delle lesioni alla coda nella prima e nella seconda metà del periodo di ingrasso, né a livello dell’allevamento né a livello del porcile. Nelle interviste, gli allevatori hanno espresso il loro interesse nel ricevere consigli professionali su come ridurre le morsicature della coda nelle loro aziende. In conclusione, il nostro studio ha identificato diversi fattori di rischio per le lesioni alla coda nei suini da ingrasso non caudotomizzati, indicando che l’incidenza delle lesioni alla coda potrebbe essere ridotta migliorando la salute degli animali e le condizioni di stabulazione.

Parole chiavi: atteggiamento dell’allevatore, suino da ­ingrasso, fattore di rischio, morsicatura alla coda

 
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