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Atypical variants of bovine spongiform encephalopathy: rare diseases with consequences for BSE surveillance and control
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English
Atypical variants of bovine spongiform encephalopathy: rare diseases with consequences for BSE surveillance and controlOccurring for the first time in 1986 in the United Kingdom, bovine spongiform encephalopathy (BSE), the so-called “mad-cow disease”, has had unprecedented consequences in veterinary public health. The implementation of drastic measures, including the ban of meat-and-bone-meal from livestock feed and the removal of specified risk materials from the food chain has eventually resulted in a significant decline of the epidemic. The disease was long thought to be caused by a single agent, but since the introduction of immunochemical diagnostic techniques, evidence of a phenotypic variation of BSE has emerged. Reviewing the literature available on the subject, this paper briefly summarizes the current knowledge about these atypical forms of BSE and discusses the consequences of their occurrence for disease control measures.
Keywords: bovine spongiform encephalopathy (BSE), atypical bovine spongiform encephalopathy (atypical BSE), Switzerland, surveillance, control measures
Deutsch
Atypische Varianten boviner spongiformer Enzephalopathie: seltene Krankheiten mit Konsequenzen für die BSE-Überwachung und -BekämpfungMit dem ersten Auftreten im Jahr 1996 im Vereinigten Königreich hatte die Bovine Spongiforme Enzephalopathie (BSE), der sogenannte Rinderwahnsinn, beispiellose Konsequenzen für das öffentliche Veterinärwesen. Die Umsetzung drastischer Bekämpfungsmassnahmen, wie das Verfütterungsverbot von Fleisch-Knochen-Mehlen an Nutztiere und die Entfernung von spezifizierten Risikomaterialien aus der Lebensmittelkette haben schliesslich zu einem signifikanten Rückgang der Epidemie geführt. Für lange Zeit ging man davon aus, das die Krankheit von nur einem Typ des Erregers verursacht wird. Seit der Einführung von immunochemischen diagnostischen Verfahren zeigten sich aber Hinweise auf phenotypische Varianten von BSE. Dieser Übersichtartikel fasst die verfügbare Literatur und den aktuellen Wissensstand zu diesen atypischen BSE Varianten zusammen and diskutiert mögliche Konsequenzen ihres Auftretens für die Seuchenbekämpfung.
Schlüsselwörter: Bovine Spongiforme Enzephalopathie (BSE), atypische Bovine Spongiforme Enzephalopathie (atypische BSE), Schweiz, Seuchenüberwachung, Seuchenbekämpfung
Français
Variantes atypiques de l’encéphalopathie spongiforme bovine: maladies rares avec des conséquences pour la surveillance et la lutte contre l‘ESBL’encéphalopathie spongiforme bovine (ESB) dite aussi „maladie de la vache folle“, apparue pour la première fois en 1996 au Royaume-Uni, a eu des conséquences sans équivalent pour le service public vétérinaire. La mise en application de mesures de lutte drastique, telle l’interdiction d’affourager les animaux de rente avec des farines animales et le retrait de la chaine des aliments de matériels à risque a conduit à un recul significatif de l’épidémie. Durant longtemps on a considéré que la maladie n’était causée que par un seul type de l’agent infectieux. Avec l’introduction de techniques de diagnostic immunochimiques, on a toutefois des indices de variantes phénotypiques de l’ESB. Le présent article résume la littérature disponible et fait le point des connaissances quant à ces variantes atypiques de l’ESB; on y discute également les conséquences possibles de leur apparition quant à la lutte contre la maladie.
Italiano
Varianti atipiche di encefalopatia spongiforme bovina: malattie rare, che comportano implicazioni per la sorveglianza e il controllo della BSECon la sua prima apparizione nel 1996 nel Regno Unito, l’encefalopatia spongiforme bovina (BSE), il cosiddetto morbo della mucca pazza ha avuto conseguenze senza precedenti sul sistema veterinario pubblico. L’attuazione di drastici mezzi di controllo, come ad esempio il divieto di somministrazione di pasti a base di carne-ossa per gli animali da allevamento e la rimozione di materiali specifici a rischio dalla catena alimentare hanno infine portato ad un calo significativo dell’epidemia. Per tanto tempo si è pensato che la malattia fosse causata da un solo tipo di agente patogeno. Dall’introduzione di metodi diagnostici immunochimici si sono scoperte evidenze di varianti fenotipiche della BSE. Questo articolo riassume la letteratura disponibile e lo stato attuale delle conoscenze su queste varianti atipiche di BSE e commenta le possibili conseguenze della loro comparsa per il controllo delle malattie.