Science

Prevalence of Campylobacter jejuni, Campylobacter coli and enteric Helicobacter in domestic and free living birds in North-Western Italy

P. Robino1, L. Tomassone1, C. Tramuta1, M. Rodo1, M. Giammarino2, G. Vaschetti2, P. Nebbia1
1Dipartimento di Produzioni Animali, Epidemiologia ed Ecologia, Università degli Studi di Torino, Grugliasco, Italy, 2Centro Cicogne e Anatidi, Racconigi, Italy

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Abstracts: English - Deutsch - Français - Italiano

English

Prevalence of Campylobacter jejuni, Campylobacter coli and enteric Helicobacter in domestic and free living birds in North-Western Italy

In order to investigate the prevalence of some thermophilic Campylobacter (C. jejuni and C. coli) and enteric Helicobacter (H. pullorum and H. canadensis) in domestic and wild birds, a total of 278 bird caecal samples were analyzed over a 2 year period in North-Western Italy. Samples were collected from poultry raised in intensive farming at the slaughterhouse (n = 102, group A) and in small scale rural farms (n = 60, group B) as well as from wild birds (n = 116, group C). PCR amplifications were carried out on DNA extracted from caecal samples. Molecular assays targeted the hipO gene for C. jejuni, the asp gene for C. coli and the 16S rRNA gene of H. pullorum/H. canadensis. To differentiate H. pullorum from H. canadensis, PCR products were subjected to an ApaLI digestion assay. Prevalence of thermophilic Campylobacter and enteric Helicobacter was significantly different among groups (p < 0.0001). Campylobacter infections were detected in all three bird groups (78.4 % group A, 18.3 % group B and 38.8 % group C, respectively), Helicobacter infections were only detected in poultry, with H. pullorum infecting 68.6 % of group A and 21.7 % of group B birds. H. canadensis was detected in Guinea fowls (group A) and for the first time in pheasants (group B). Mixed infections by enteric Campylobacter and Helicobacter were shown in 53.9 % of group A and in 5.0 % of group B. Our results show that both microorganisms commonly infect poultry, especially intensive farming animals. Only hooded crows among the wild bird group (group C), proved to be highly sensitive to Campylobacter infection.

Keywords: Campylobacter,Helicobacter,poultry,wild birds

Deutsch


Um die Prävalenz von thermophilen Campylobacter jejuni, Campylobacter coli und enterischen Helicobacter-Infektionen bei Geflügel und Wildvögeln zu untersuchen, wurden im Nordwesten Italiens während einer Zeitspanne von 2 Jahren 278 Blinddarm-Proben von Vögeln ausgewertet. Die Proben stammten von intensiv in grossen Farmen gehaltenen Hühnern (n = 102, Gruppe A) sowie von Hühnern in kleinen ländlichen Betrieben (n = 60, Gruppe B) und von wildlebenden Vögeln (n = 116, Gruppe C). Nach Extraktion der DNA aus den verschiedenen Proben wurden mittels PCR Fragmente mit den Genen hipO für C. jejuni, das aspGen für C. coli und das 16S rRNA Gen für H. pullorum/H. canadensis amplifiziert. Die Unterscheidung zwischen H. pullorum und H. canadensis erfolgte nach enzymatischer Verdauung mit dem ApaLI Assay. Die Prävalenz von thermophilen Campylobacter und enterischen Helicobacter war zwischen den Gruppen signifikant (p<0.0001) verschieden. Campylobacter-Infektionen konnten in allen drei Gruppen beobachtet werden (78 % in Gruppe A, 18.3 % in Gruppe B, 38.8 % in Gruppe C). Helicobacter-Infektionen waren nur beim Geflügel vorhanden (68.6 % in Gruppe A und 27.1 % in Gruppe B). H. canadensis konnte bei Guinea Hühnern (Gruppe A) und erstmals auch bei Fasanen (Gruppe B) gefunden werden. Mischinfektionen zwischen enterischen Campylobacter und Helicobacter bestanden zu 53.9 % in Gruppe A und zu 5 % in Gruppe B. Unsere Ergebnisse zeigen, dass beide Mikroorganismen Geflügel, insbesondere bei intensiver Haltung, infizieren können. Unter den wildlebenden Vögeln war nur die Nebelkrähe gegenüber Campylobacter-Infektionen sehr empfindlich.

Schlüsselwörter: Campylobacter,Helicobacter,Geflügel,Wildvögel

Français


Afin d'étudier la prévalence des Campylobacter jejuni, Campylobacter coli et l'infection à Helicobacter entériques chez la volaille et les oiseaux sauvages, on a exploité 278 échantillons prélevés sur le ceacum d'oiseaux durant une période de 2 ans dans le Nord Ouest de l'Italie. Ces échantillons provenaient de poules détenues de façon intensive dans de grandes exploitations (n = 102, groupe A) ainsi que de poules de petites exploitations paysannes (n = 60, groupe B) et d'oiseaux sauvages (n = 116, groupe C). Après extraction de l'ADN dans les différents échantillons, des fragments avec les gênes hipO pour C.jejuni, l'aspGen pour C. coli, et le gène 16S rRNA pour H. pullorum/H canadensis ont été amplifiés par PCR. La différentiation entre H. pullorum et H canadensis a été effectuée par une digestion enzymatique au moyen de ApaLI Assay. La prévalence des Campylobacter thermophiles et des Helicobacter entériques était significativement différente entre les groupes (p < 0.0001). Des infections à Campylobacter ont pu être observées dans les 3 groupes, (78 % dans le groupe A, 18.3 % dans le groupe B, 38.8 % dans le groupe C). Des infections à Helicobacter n'existaient que chez la volaille (68.6 % groupe A, et 27.1 % groupe B). H. canadensis a pu être trouvé chez des pintades (groupe A) et pour la première fois également chez des faisans (groupe B). Des infections mixtes à Campylobacter entériques et Helicobacter existaient dans 53.9 % des cas dans le groupe A et dans 5 % dans le groupe B. Ces résultats montrent que les deux microorganismes peuvent infecter la volaille, particulièrement dans les formes de détentions intensives. Parmi les oiseaux sauvages, seule la corneille mantelée était très sensible aux infections à Campylobacter.

Italiano


Lo scopo dello studio è stato valutare la prevalenza di infezione da Campylobacter termofili (C. jejuni, C. coli,) e Helicobacter enterici (H. pullorum e H. canadensis) in uccelli domestici e selvatici. La ricerca è stata svolta negli anni 2006 – 2008 nel Nord-Ovest dell'Italia. Sono stati prelevati 278 campioni di tessuto cecale da pollame di allevamenti intensivi al momento della macellazione (n = 102, gruppo A), da pollame di allevamenti rurali (n = 60, gruppo B) e da specie selvatiche (n = 116, gruppo C). Sono stati amplificati frammenti target del gene hipO per C. jejuni, asp per C. coli e 16S rRNA per H. pullorum/H. canadensis. Per differenziare questi ultimi i prodotti di PCR sono stati sottoposti a digestione enzimatica. I Campylobacter sono stati identificati nei 3 gruppi di volatili presi in esame, con prevalenze significativamente differenti (p < 0.0001): 78.4 % negli animali del gruppo A, 18.3 % del gruppo B e 38.8 % del gruppo C, dove le cornacchie costituivano il 53.8 % dei campioni positivi. Anche la prevalenza per Helicobacter è risultata significativamente differente tra i gruppi (p < 0.0001); il batterio è stato identificato nel 68.6 % degli uccelli del gruppo A e nel 21.7 % del gruppo B, mentre non è stato ritrovato nei selvatici (gruppo C). H. canadensis è stato rilevato in faraone di origine francese (gruppo A) e per la prima volta in fagiani (gruppo B). Co-infezioni da Campylobacter e Helicobacter enterici sono state osservate nel 53.9 % dei volatili del gruppo A e nel 5.0 % del gruppo B. I nostri risultati mostrano che entrambi i microrganismi infettano il pollame esaminato, soprattutto quello proveniente da allevamenti intensivi. Tra gli uccelli selvatici le cornacchie si confermano una fonte di infezione da Campylobacter.