Science

Management, feeding, production, reproduction and udder health on organic and conventional Swiss dairy farms

M. Roesch1, M. G. Doherr2, J. W. Blum1
1Division of Nutrition and Physiology, Institute of Animal Genetics, Nutrition and Housing, 2Division of Clinical Research, Department of Clinical Veterinary Medicine, University of Bern

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Abstracts: English - Deutsch - Français - Italiano

English

Management, feeding, production, reproduction and udder health on organic and conventional Swiss dairy farms

Organic dairy farms (OP; n=60) and conventional dairy farms (integrated production, IP; n=60), matched in size, location, and agricultural zone (altitude), were studied for possible differences in management, feeding, production, reproduction and udder health. OP and IP farms were similar in size (17.7 and 16.9 ha), milk quota (65900 and 70000 kg/year), cow number (14 and 15), cow age (5.3 and 5.2 years), housing of cows of the Simmental × Red Holstein or Holstein breeds (87 and 75%; 45 and 60%), but differed significantly with respect to loose housing systems (18 and 7%), outside paddocks (98 and 75%), energy-corrected 305-d milk yield (5695 and 6059 kg), milk protein content (31.8 and 32.7 g/kg), use of bucket milking systems (73 and 33%), observance of regular (12-h) milking intervals (47 and 68%), routine application of the California-Mastitis-Test (10 and 28%), teat dipping after milking (25 and 43%) and blanket dry cow treatments (0 and 45%). Milk somatic cell counts on OP and IP farms (119000 and 117000/mL) and reproduction data were similar and there were no significant differences between OP and IP farms as concerns available feeds, planning and management of feeding. Alternative veterinary treatments were used more often on OP than IP farms (55 and 17%). Main causes for cow replacements on OP and IP farms were fertility disorders (both 45%), age (40 and 42%), sale (30 and 37%) and udder health (35 and 13%). Between OP and IP Swiss dairy farms thus relatively few larger differences were found.

Keywords: cows,organic farm,management,feeding,milk yield,reproduction

Deutsch


Milchviehbetriebe mit biologischer (OP; n=60) und mit konventioneller (integrierter) Produktion (IP; n=60), angepasst bezüglich Grösse, Lokalisiering und Landwirtschaftszone (Höhe ü.M.), wurden auf mögliche Differenzen bezüglich Management, Fütterung, Produktion, Reproduktion und Eutergesundheit untersucht. Die OP- und IP-Betriebe waren ähnlich bezüglich Grösse (17.7 and 16.9 ha), Milchkontingenten (65900 und 70000 kg/Jahr), Kuhzahl (14 und 15), Alter der Kühe (5.3 und 5.2 Jahre), Haltung von Kühen der Simmental × Red Holstein- und Holsteinrasse (87 und 75%; 45 und 60%), unterschieden sich aber signifikant bezüglich Laufstallhaltung (18 und 7%), Auslauf (98 und 75%), energie-korrigierter 305-Tage Milchleistung (5695 und 6059 kg), Milchproteingehalt (31.8 und 32.7g/kg), Anteil Eimermelkanlagen (73 und 33%), Einhaltung regelmässiger (12-h)-Melkintervalle (47 und 68%), routinemässiger Anwendung des California-Mastitis-Tests (10 und 28%), regelmässigem Zitzentauchen nach dem Melken (25 und 43%) und routinemässigem Trockenstellen mit Antibiotika (0 und 45%). Die Zellzahl auf den OP- und IP-Betrieben (119000 bzw. 117000/mL) und die Fruchtbarkeitsergebnisse bei den OP- und IP-Betrieben waren ähnlich und es bestanden keine signifikanten Unterschiede zwischen OP- und IP-Betrieben bezüglich verfügbaren Futtermitteln, Fütterungsplanung und Fütterungsmanagement. Alternative tierärztliche Therapieverfahren wurden auf OP-Betrieben häufiger angewandt als auf IP-Betrieben (55 und 17%). Hauptsächliche Gründe für die Remontierung von Kühen in OP- und IP-Betrieben waren Fruchtbarkeitsprobleme (beide 45%), Alter (40 und 42%), Verkauf (30 und 37%) und Eutergesundheit (35 und 13%). Zwischen OP- und IP-Betrieben wurden nur relativ wenige grössere Unterschiede gefunden.

Schlüsselwörter: Milchkühe,Biobetrieb,Management,Fütterung,Milchproduktion,Reproduktion

Français


Des exploitations en production biologiques (OP; n=60) et en production intégrée conventionnelle (IP; n=60), équivalentes du point de vue taille, localisation et zone (altitude) ont été examinées quant à d'éventuelles différences de gestion, d'alimentation, de production, de reproduction et de santé mammaire. Les exploitations OP et IP étaient similaires quant à leur taille (17,7 et 16,9 ha), leur contingent laitier (65900 et 70000 kg par année), le nombre de vaches (14 et 15), l'age des vaches (5.3 et 5.2), la garde de vaches des races Simmental × Red-Holstein et Holstein (87 et 75% ; 45 et 60%). Elles se différenciaient par contre de façon significative quant à la détention en stabulation libre (18 et 7%), la sortie (98 et 75%), la production laitière corrigée à 305 jours (5695 et 6059kg), le taux de protéines (31,8 et 32,7 gr/kg), l'observation d'intervalles de traite réguliers (12heures) (47 et 68%), l'usage régulier du test de Schalm (10 et 28%), le trempage régulier après la traite (25 et 43%) et le tarissement de routine avec des antibiotiques (0 et 45%). Les taux de cellules dans les exploitations OP et IP (119000, respectivement 117000 par ml) ainsi que les taux de fertilité étaient similaires et il n'y avait pas de différence significative entre les exploitations OP et IP pour ce qui est des fourrages disponibles, du plan et de la gestion de l'affouragement. Des traitements vétérinaires alternatifs étaient plus fréquemment utilisés sur les exploitations OP que IP (55 et 17%). Les raisons principales de réforme des vaches dans les 2 types d'exploitations étaient les problèmes de fécondité (45%) pour les 2), l'âge (40 et 42%), la vente (30 et 37%) et la santé mammaire (35 et 13%). On a trouvé peu de différences importantes entre les 2 types d'exploitations.

Italiano


Sono state esaminate sulle possibili differenze sotto il profilo manageriale, di foraggiamento, di produzione, di riproduzione e di salute della mammella aziende con bestiame da latte con produzione biologica (OP organic production; n=60) e convenzionale (integrata) (IP integrated production; n=60) simili rispetto a dimensione, localizzazione e zona agricola (altezza s.l.m.). Le aziende OP e IP erano simili rispetto alle dimensioni (17.7 e 16.9 ha), contingente di latte (65900 e 70000 kg/anno), numero di mucche (14 e 15), età delle mucche (5.3 e 5.2 anni), tenuta di razze di mucche Simmental × Red Holstein e Holstein (87 e 75%; 45 e 60%), si differenziavano però fortemente sotto l'aspetto della tenuta in stalla libera (18 und 7%), movi-mento (98 e 75%), 305 giorni produttività lattiera corretto per l'energia (ECM) (5695 e 6059 kg), contenuto di proteine del latte (31.8 e 32.7 g/kg), percentuale impianti di mungitura (73 und 33%), rispetto regolare dell'intervallo di mungitura (12 h) (47 e 68%), utilizzo di routine del test California-Mastite (10 e 28%), immersione regolare dei capezzoli dopo la mungitura (25 e 43%) e regolare periodo di asciutta con antibiotici (0 e 45%). Il numero delle cellule nelle aziende OP e IP (119000 risp. 117000/mL) e i risultati della fertilità erano simili e non sono state rilevate differenze significative rispetto alla disponibilità di mezzi di foraggio. pianificazione del foraggio e management del foraggio. Per quel che riguarda i procedimenti terapeutici veterinari alternativi, questi vengono utilizzati più di frequente nelle aziende IP (55 und 17%). Motivo principale di una rimonta degli animali nelle aziende OP e IP erano problemi di fertilità (entrambe 45%), età (40 e 42%), vendita (30 e 37%) e salute della mammella (35 e 13%). Tra le aziende OP e IP si sono riscontrate differenze relativamente piccole.