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The effect of flunixin meglumine on eating and rumination variables in cows after omentopexy for correction of left displaced abomasum

U. Braun1, M. Schwellinger1, A. Liesegang2, K. Gerstner2, C. Gerspach1, M. Hässig1, K. Nuss1
1Department of Farm Animals, Vetsuisse Faculty, University of Zurich, 2Institute of Animal Nutrition, Vetsuisse Faculty, University of Zurich

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Abstracts: English - Deutsch - Français - Italiano

English

The effect of flunixin meglumine on eating and rumination variables in cows after omentopexy for correction of left displaced abomasum

Eating and rumination variables were recorded using a pressure sensor integrated into the noseband of a halter in 60 cows with left displaced abomasum (LDA) before and after postoperative administration of flunixin meglumine (FM). Group 1 comprised 9 healthy control cows that were used to establish reference intervals. Group 2 included 60 cows with LDA that received one of the following three treatments: intravenous saline solution (2A, n=20), 1.1 mg/kg FM (2B, n=20) or 2.2 mg/kg FM (2C, n=20) once daily for 3 days after right-flank omentopexy. Median eating times on the day before surgery were 93 (2A), 80 (2B) and 114 (2C) min, which were below the reference interval (246 to 381 min). On the day after surgery, eating times had increased significantly to 201 (2A), 172 (2B) and 216 (2C) min, after which time they continued to increase. Eating and rumination times, numbers of regurgitated feed boluses per day and chewing cycles per bolus did not differ among treated groups. Postoperative administration of FM did not affect eating and rumination variables in this study, and normalisation of these variables was attributable to surgical correction of LDA.

Keywords: Cattle, eating, rumination, left displaced abomasum, flunixin meglumine

Deutsch

Untersuchung über den Einfluss von Flunixin meglumin auf Fressen und Wiederkauen bei Kühen nach Omentopexie infolge linksseitiger Labmagenverlagerung

Die Fress- und Wiederkauparameter von 60 Kühen mit linksseitiger Labmagenverlagerung (LLV) wurden nach postoperativer Verabreichung von Flunixin meglumin (FM) mittels Drucksensors im Halfter untersucht. Die Gruppe 1 bestand aus 9 gesunden Kühen für die Normalbereichsermittlung. Die Gruppe 2 umfasste 60 LLV-Kühe, die nach Omentopexie 3mal in 24-stündigen Abständen mit NaCl (2A), 1.1 (2B) oder 2.2 mg FM/kg (2C) behandelt wurden. Bei den LLV-Kühen lag die Fressdauer (Medianwert) bei den 3 Gruppen am Tag 0 mit 93, 80 und 114 Min. unterhalb des Normalbereichs von 246 bis 381 Minuten. Bereits am Tag 1 nach der Operation war sie mit 201, 172 und 216 Min. signifikant länger und stieg danach weiter an. Die Werte der 3 Behandlungsgruppen unterschieden sich nicht signifikant. Ähnliche Ergebnisse wurden für Wiederkaudauer, Anzahl Wiederkauboli und Kauschläge pro Wiederkaubolus ermittelt. Die Verabreichung von FM beeinflusste die Fress- und Wiederkauparameter in der vorliegenden Untersuchung nicht. Vielmehr war für die rasche Normalisierung die Omentopexie entscheidend.

Schlüsselwörter: Rind, Fressen, Wiederkauen, linksseitige Labmagenverlagerung, Flunixin meglumin

Français

Effet de la flunixine méglumine sur les variables d'alimentation et de rumination chez les vaches après omentopexie pour la correction d’un déplacement à gauche de la caillette

Les variables d’alimentation et de rumination ont été enregistrées à l’aide d’un capteur de pression intégré à la muserolle d’un licol chez 60 vaches avec déplacement à gauche de la caillette (LDA) avant et après l’administration postopératoire de flunixine méglumine (FM). Le groupe 1 comprenait 9 vaches témoins en bonne santé qui ont été utilisées pour établir des intervalles de référence. Le groupe 2 comprenait 60 vaches avec LDA qui ont reçu l’un des trois traitements suivants : solution saline intraveineuse (2A, n=20), 1,1 mg/kg FM (2B, n=20) ou 2,2 mg/kg FM (2C, n= 20) une fois par jour pendant 3 jours après omentopexie par le flanc droit. La durée médiane des repas la veille de la chirurgie était de 93 (2A), 80 (2B) et 114 (2C) minutes, ce qui était inférieur à l’intervalle de référence (246 à 381 min). Le lendemain de la chirurgie, la durée des repas avait augmenté de manière significative à 201 (2A), 172 (2B) et 216 (2C) minutes, après quoi elle a continué à augmenter. Les temps de repas et de rumination, le nombre de bolus alimentaires régurgités par jour et les cycles de mastication par bolus ne différaient pas entre les groupes traités. L’administration postopératoire de FM n’a pas affecté les variables d’alimentation et de rumination dans cette étude et la normalisation de ces variables était attribuable à la correction chirurgicale de la LDA.

Mots-clés: Bovins, alimentation, rumination, déplacement à gauche de la caillette, flunixine méglumine

Italiano

L’effetto della flunixina meglumine sulle variabili di alimentazione e ruminazione nei bovini dopo un’omentopessi per correggere l’abomaso dislocato sulla sinistra

Le variabili di alimentazione e ruminazione sono state registrate utilizzando un sensore di pressione integrato nella fascia nasale di una cavezza in 60 vacche con abomaso dislocato a sinistra (LDA) prima e dopo la somministrazione post-operatoria di flunixina meglumine (FM). Il gruppo 1 comprendeva 9 vacche di controllo sane che sono state utilizzate per stabilire gli intervalli di riferimento. Il gruppo 2 comprendeva 60 vacche con LDA che avevano ricevuto uno dei seguenti tre trattamenti: soluzione salina per via endovenosa (2A, n=20), 1,1 mg/kg FM (2B, n=20) o 2,2 mg/kg FM (2C, n=20) una volta al giorno per 3 giorni dopo l’omentopessi del fianco destro. I tempi mediani per mangiare il giorno prima dell’intervento erano di 93 (2A), 80 (2B) e 114 (2C) min, e risultavano inferiori dell’intervallo di riferimento (da 246 a 381 min). Il giorno dopo l’intervento, i tempi di alimentazione erano aumentati significativamente a 201 (2A), 172 (2B) e 216 (2C) min, dopo di che hanno continuato ad aumentare. I tempi di alimentazione e di ruminazione, il numero di boli di mangime rigurgitati al giorno e i cicli di masticazione per bolo non differivano tra i gruppi trattati. La somministrazione post-operatoria di FM non ha influenzato le variabili di alimentazione e ruminazione in questo studio, e la normalizzazione di queste variabili era attribuibile alla correzione chirurgica della LDA.

Parole chiavi: Bovini, alimentazione, ruminazione, abomaso dislocato a sinistra, flunixina meglumine