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Journal Schweiz Arch Tierheilkd  
Verlag GST  
Heft Band 158, Heft 12,
Dezember 2016
 
ISSN (print) 0036-7281  
ISSN (online) 1664-2848  
online seit 02 Dezember 2016  
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Wissenschaft | Science

Safety profile of 1,25-dihydroxyvitamin D3 of herbal origin in broiler chicken

G. Mathis1, R. Boland2, H. Bachmann3, A. Toggenburger1, W. Rambeck4
1Appletree CI Group AG, Winterthur, Switzerland, 2INBIOSUR-CO, Universidad Nacional del Sur, Departamento de Biología, Bioquímica y Farmacia, Bahia Blanca, Argentina, 3Herbonis Animal Health GmbH, Basel, 4Institut für Tierernährung, Ludwig-Maximilians-Universität München, Oberschleissheim, Germany

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Abstracts: English - Deutsch - Français - Italiano

English

Safety profile of 1,25-dihydroxyvitamin D3 of herbal origin in broiler chicken

The safety of supplementing broiler feed with a standardised herbal extract, Solanum Glaucophyllum Standardised Leaves (SGSL) containing glycosylated 1a,25-dihydroxyvitamin D3 (1,25(OH)2D3) and standardised to contain 10 µg/g 1,25(OH)2D3 equivalent, was examined in two studies. In a first study, we examined the potential of SGSL to substitute vitamin D3 (VD3) and the tolerated dose range of SGSL when applied without concomitant VD3 by analyzing performance and blood chemical parameters after 14, 25 and 38 days on diets containing two doses of SGSL (1 and 10 g/kg feed) as source of 1,25(OH)2D3. In the second study, the no adverse effect level of SGSL was determined by analyzing the same parameters after 35 days on diets containing basic VD3 supply and in addition 0.2, 1.0, 2.0 and 4.0 g of SGSL/kg feed. We showed that SGSL was able to substitute VD3 in broilers as far as the performance parameters were concerned. Also, we found that the no adverse effect level is at least 4 g SGSL/kg feed when used with moderate doses of VD3. This is 20 times higher than the upper limit of the commercially recommended dose. We concluded that SGSL is a safe feed additive to use in broiler chicken.

Keywords: 1,25-Dihydroxyvitamin D3-glycosides, feed safety, Solanum glaucophyllum, Vitamin D, broiler

Deutsch

Sicherheitsprofil von 1α,25-Dihydroxyvitamin D3 auf pflanzlicher Basis in Masthühnern

Die Sicherheit des standardisierten Pflanzenextrakts, Solanum Glaucophyllum Standardised Leaves (SGSL) als Futterzusatz bei Masthühnern wurde anhand von zwei Studien überprüft. SGSL enthält standardisiert 10 µg/g 1,25(OH)2D3 in glykosylierter Form. In der ersten Studie wurde das Potential, als Vitamin D3 (VD3)-Ersatz zu wirken und der tolerierte Dosisbereich von SGSL untersucht, indem SGSL ohne Zugabe von VD3 gegeben wurde. Hierzu wurden Leistung und laborchemische Blutparameter nach 14, 25 und 38 Tagen Fütterung mit zwei unterschiedlichen Dosierungen SGSL (1 und 10 g/kg Futter) als 1,25(OH)2D3-Quelle untersucht. In der zweiten Studie wurde der No Adverse Effect Level anhand der gleichen Parameter nach 35 Tagen bei einer Fütterung, welche nebst einer moderaten Menge an VD3 0.2, 1.0, 2.0 und 4.0 g SGSL/kg enthielt. Es konnte gezeigt werden, dass SGSL Vitamin D3 bei Masthühnern ersetzen kann, was die untersuchten Leistungsparameter betrifft. Der No Adverse Effect Level lag bei mindestens 4 g SGSL/kg Futter wenn SGSL begleitend zu moderaten VD3-Mengen gegeben wurde. Diese Dosis ist zwanzigmal höher als die kommerziell empfohlene Höchstdosis. Wir schliessen daraus, dass SGSL ein sicheres Futterzusatzmittel bei Masthühnern ist.

Schlüsselwörter: 1,25-Dihydroxyvitamin D3-Glycoside, Futtersicherheit, Solanum glaucophyllum, Vitamin D, Masthühner

Français

Profil de sécurité de la 1,25-dihydroxyvitamine D3 d’origine végétale chez les poulets d‘engraissement

Dans la cadre de deux études, on a examiné la sécurité de l’extrait de plante standardisé Solanum Glaucophyllum Standardised Leaves (SGSL) comme complément alimentaire chez les poulets d’engraissement. Le SGSL contient de façon standardisée 10 µg/g de 1,25(OH)2D3 sous forme glycolysée. Dans la première étude, on a examiné le potentiel d’action en tant que remplaçant de la vitamine D3 (VD3) et le domaine de dose de SGSL toléré, ceci en ne donnant que du SGSL sans addition de VD3 . On a examiné la performance et les paramètres de chimie sanguine après 14, 25 et 38 jours d’affouragement de deux doses différentes (1 et 10 g/kg d’aliment) de SGSL comme source de 1,25(OH)2D3. Dans la seconde étude, on a recherché le No Adverse Effect Level sur la base des mêmes paramètres après 35 jours avec une alimentation contenant, outre une quantité modérée de VD3, 0.2, 1.0, 2.0 et 4.0 g de SGSL/kg. On a pu démontrer que le SGSL peut remplacer la vitamine D3 chez les poulets d’engraissement en ce qui concerne les performances étudiées. Le No Adverse Effect Level se situait aux environs d’au moins 4g de SGSL/kg d’aliment lorsqu’il était associé avec des quantités modérées de Vitamine D3. Cette dose est vingt fois supérieure à la dose maximale recommandée par le fabriquant. Nous en déduisons que le SGSL est un complément alimentaire sûr pour les poulets d‘engraissement.

Italiano

Profilo di sicurezza dell’1,25-diidrossivitamina D3 a base vegetale nei polli da carne

Si è voluto dimostrare, sulla base di due studi, la sicurezza dell’estratto vegetale standardizzato delle foglie di Solanum glaucophyllum (Solanum Glaucophyllum Standardised Leaves SGSL) come additivo per mangimi per polli da carne. SGSL contiene 10 µg/g di 1,25 (OH)2D3 sotto forma glicosilata standardizzata. Nel primo studio, è stato esaminato il potenziale della sua azione come sostituto della vitamina D3 (VD3) e l’intervallo della dose tollerata di SGSL, nel quale SGSL è stato incorporato senza aggiungere VD3. A questo scopo le prestazioni e i parametri biochimici del sangue sono stati esaminati dopo 14, 25 e 38 giorni di alimentazione con due dosaggi diversi di SGSL (1 e 10 g/kg di mangime) come 1,25 (OH)2D3. Nel secondo studio è stata esaminata la dose priva di effetto avverso (NOAEL), sulla base dei medesimi parametri, dopo 35 giorni con un’alimentazione che assieme ad una moderata quantità di VD3 0.2, 1.0, 2.0 contiene 4.0g SGSL/kg. È stato dimostrato che la vitamina D3 di SGSL può essere sostituita nei polli da carne, per quanto riguarda i parametri di performance studiati. La dose priva di affetto avverso si situava al minimo a 4g SGSL/kg di mangime quando SGSL veniva somministrato in concomitanza con moderate quantità di VD3. Questa dose è di venti volte superiore alla dose massima raccomandata in commercio. Concludiamo che SGSL è un additivo alimentare sicuro per i polli da carne.

 
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