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Disease awareness of the poultry keepers in Switzerland and their access to information concerning highly pathogenic avian influenza

J. Saurina1, L. Fiebig1, J. Zinsstag1, E. Schelling1
1Department of Public Health and Epidemiology, Swiss Tropical Institute, Basel

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Abstracts: English - Deutsch - Français - Italiano

English

Disease awareness of the poultry keepers in Switzerland and their access to information concerning highly pathogenic avian influenza

The passive surveillance of highly pathogenic avian influenza (HPAI) in domestic poultry is based essentially on the reporting of suspicious clinical cases by the poultry keepers to the veterinary services. As little was known about HPAI disease awareness among Swiss poultry keepers, a cross-sectional study was conducted among poultry keepers in Switzerland in 2007. For data triangulation and complementary information, interviews have been conducted with experts of poultry marketing organizations. The main information source used by the poultry keepers was mass media. Having a non-commercial poultry husbandry was significantly associated with lower knowledge scores. Non-commercial poultry keepers felt neglected by the veterinary authorities. Risks perceived by the poultry keepers reflected well the officially communicated risks for HPAI introduction. By highlighting the needs and the knowledge level of the poultry keepers, we make recommendations with regard to more efficient information exchange between poultry keepers and veterinary authorities. The main challenge will be to consistently integrate non-commercial poultry keepers in the formal information channels.

Keywords: highly pathogenic avian influenza (HPAI),awareness,perception,poultry keepers,Switzerland

Deutsch


Die passive Überwachung der hochpathogenen Aviären Influenza (HPAI) bei Nutzgeflügel beruht vor allem auf der Meldung klinischer Verdachtsfälle durch Geflügelhaltende an die Veterinärbehörden. Da wenig darüber bekannt ist, wie Geflügelhaltende in der Schweiz die HPAI-Gefahr wahrnehmen wurde eine Querschnittsstudie unter Geflügelhaltenden in der Schweiz in 2007 durchgeführt. Zur Datentriangulation und für weiterführende Informationen wurden Interviews mit Experten von Geflügelvermarktungsorganisationen geführt. Es stellte sich heraus, dass Geflügelhalter hauptsächlich über Massenmedien Informationen erhalten. Teilnehmende mit nicht-gewerblichen Geflügelhaltungen hatten signifikant geringere Kenntnispunktzahlen und fühlten sich häufig von den Veterinärbehörden vernachlässigt. Was die Risikowahrnehmung betrifft, so deckten sich die Einschätzungen der Risiken durch die Geflügelhaltenden generell gut mit den offiziell kommunizierten Risiken für eine Einschleppung von HPAI. Mit Hilfe der erfassten Bedürfnisse der Geflügelhaltenden, sowie der Einschätzung ihres Wissensstandes, wird insbesondere empfohlen, den Informationsaustausch zwischen Geflügelhaltern und zuständigen Veterinärbehörden auf kantonaler und nationaler Ebene zu fördern. Die hauptsächliche Herausforderung besteht darin, die nichtgewerblichen Geflügelhalter dauerhaft in offizielle Informationswege einzubinden.

Schlüsselwörter: hochpathogene Aviäre Influenza (HPAI),Bewusstsein,Wahrnehmung,Geflügelhalter,Schweiz

Français


La surveillance passive de l'influenza aviaire hautement pathogène (IAHP) chez la volaille consiste principalement en la notification des cas suspects par les détenteurs de volaille auprès des autorités vétérinaires. Du fait que peu est connu sur la perception de l'IAHP par les détenteurs de volaille en Suisse, une étude transversale a été conduite parmi les détenteurs de volaille en Suisse en 2007. Pour une triangulation des données et afin de récolter des informations complémentaires, des interviews ont été conduites avec des experts d'organisations de commercialisation de volaille. Les médias se sont avérés être la source et voie principale d'information consultée par les détenteurs de volaille. Le fait d'avoir une exploitation non commerciale de volaille était significativement associé avec un score de connaissance inférieur. Les détenteurs de volaille à but non commercial se sentaient négligés par les autorités vétérinaires. En ce qui concerne la perception des risques, les estimations des participants correspondaient généralement aux risques d'introduction de l'IAHP officiellement communiqués. En considérant les besoins et les connaissances des détenteurs de volaille en Suisse, nous recommandons de renforcer l'échange d'information entre les aviculteurs et les autorités vétérinaires cantonales et nationales. Le défi principal consistant en l'intégration continue des détenteurs de volaille non commerciale dans la voie d'information.

Italiano


La sorveglianza passiva dell'influenza aviaria altamente patogena (IAAP) nel pollame consiste principalmente nella notifica alle autorità veterinarie dei casi sospetti segnalati dagli allevatori di pollame. Attualmente poco è noto circa la percezione dell'IAAP dei detentori di pollame in Svizzera, uno studio trasversale é stato condotto tra gli allevatori di pollame in Svizzera in 2007. Ulteriori interviste con degli esperti di organizzazioni per il commercio del pollame sono state effettuate per avere una triangolazione dei dati e per ottenere informazioni complementari. I mass media si sono avverati essere le fonti e le vie principali di informazione consultate dagli allevatori di pollame. Il fatto di gestire un piccolo allevamento di pollame era significativamente associato ad un livello inferiore di conoscenze. I piccoli allevatori interrogati si sentivano trascurati dalle autorità federali. In generale, i rischi percepiti dagli allevatori riflettevano bene i rischi ufficialmente comunicati riguardanti l'introduzione dell'IAAP. Considerando i bisogni degli allevatori in Svizzera, le loro preoccupazioni e le loro conoscenze, raccomandiamo di rafforzare lo scambio di informazioni tra gli allevatori e i servizi veterinari cantonali e federali. La sfida principale consisterà nell'integrazione costante degli allevatori amatoriali nei canali di informazione ufficiali.